Landelijke Bijeenkomst 24 mei 2014

Datum: zaterdag 24 mei, 2014

Dit wordt alweer de laatste (gewone) bijeenkomst voor de zomervakantie. Tijd voor een algemene ledenvergadering dus, waar we het jaarverslag van 2013 door zullen nemen. Daarna zal er een leuk en gevarieerd programma plaats vinden. Een van de maintainers van Movim komt vertellen wat het is (een gedecentraliseerd sociaal netwerk, op xmpp gebaseerd) en hoe het werkt. Verder komt er een sessie over OpenStack en Klaas van Gend zal over zijn inbraaksysteem vertellen.

Ook deze keer zal Daniël van RaspberryStore aanwezig zijn met een greep uit zijn webshop. Je kan bij hem terecht voor allerlei vragen of accessoires voor je RaspberryPi.
De communities van FSFE en LibreOffice zullen ook aanwezig zijn. Er is gelegenheid om kennis te maken, gpg keys uit te wisselen en eventueel gezamenlijk te werken aan projecten.

Communities: als je ook een tafel wil bemannen tijdens onze bijeenkomst, stuur dan even een mailtje naar de programmacommissie.

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Bestuur
Algemene ledenvergadering
Zaal 1
1200 Timothée Jaussoin
Movim - The kick-ass social network
Zaal 1
1200 Maurice Verheesen
FSFE
Zaal 2
1330 Klaas van Gend
Een alarmsysteem zelf bouwen, da's dom!
Zaal 1
1330 Hein van Dijk
Zoekboek
Zaal 2
1500 Jorgen Rosink
OpenStack
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: Algemene ledenvergadering

Spreker:

Bestuur

Biografie:

Samenvatting sessie:

Aan- of afmelden voor de vergadering is niet nodig, we vragen slechts op tijd aanwezig te zijn.

De agenda:

  1. Opening
  2. Vaststellen agenda
  3. Jaarverslag 2013
  4. Kascontrole en samenstellen nieuwe kascontrolecommissie
  5. Verkiezingen bestuursleden
  6. Overige punten
    1. Zomerborrel
    2. Software Freedom Day
    3. Lustrum 2016
  7. Rondvraag

ad 3) Het jaarverslag is te vinden al bijlage van dit bericht.
ad 5) Rutger van Sleen stelt zich herkiesbaar voor de periode 2014-2016, hieronder zijn motivatie.
---
Motivatie Rutger van Sleen:
Een paar maand geleden heb ik aangegeven er aan te denken om te stoppen met het bestuurschap. Later besefte ik dat ik helemaal nog niet klaar
ben om dit hoofdstuk af te sluiten. Naar mijn mening is de NLLGG de vereniging in Nederland waar Linux en open source liefhebbers terecht kunnen. Daar zit behoorlijk wat potentie in. Dat was mijn drijfveer van de afgelopen vier jaar en dat maakt dat ik me graag opnieuw verkiesbaar stel.

Als ik opnieuw verkozen wordt, wil ik me gaan inzetten op het verder op gang brengen van de verschillende commissies. Daarnaast blijf ik mijn
best doen om de vereniging nog meer op de kaart te zetten.
---

Onderwerp: Movim - The kick-ass social network

Spreker:

Timothée Jaussoin

Biografie:

Timothée Jaussion IT Student at Polytech Nantes (France). He started and is the main developer of the project Movim. Very involved in free software community (Wikipedia, Movim), he wishes to share and apply the free software principles (sharing, respect and transparency) to social networks and works to promote a truly free and decentralised Internet that respects standards and is accessible to all.

Samenvatting sessie:

Deze sessie zal in het Engels zijn. This session will be given in English.
Movim is a brand new social network which totally rethink the way you interact with your friends. Totally decentralized and based on a standard protocol (XMPP) the project now comes with a bundle of cool features (posts, chats, video-conference…) in a fully responsive design user interface.
During this conference I'll present the project, its features, the interface and the technological improvements that we brought during the development to understand how the magic happens.

Onderwerp: FSFE

Spreker:

Maurice Verheesen

Biografie:

Maurice Verheesen is "country coördinator" van de FSFE voor Nederland. Hij is werkzaam bij AT Computing, een bedrijf gespecialiseerd in Linux/UNIX en vrije software. Maurice heeft een bachelor in elektrotechniek en is master in Innovation Management.

Samenvatting sessie:

- Presentatie over de FSFE (doel, activiteiten)
- Discussie over de huidige activiteiten

Eerst zal Maurice Verheesen kort vertellen over de FSFE organisatie (doel, structuur, werkwijze), het werk van de FSFE op Europees niveau en in Nederland.

Daarna is ruimte voor discussie. Hierin staan de verwachtingen over het werk van de FSFE in Nederland centraal. Wat mis je binnen de vrije softwarewereld? Waarom is het werk van de FSFE belangrijk? Wat zou je graag willen zien dat er gebeurt in Nederland? Wat vind je van de huidige focus op onderwijs, politiek (Europese verkiezingen) en digitale burgerrechten (via de Cryptoparties)?

Na de presentatie is er een fellowshipmeeting met mogelijkheid tot kennismaking, keysigning, vragen en verdere discussie. Dit zal plaats vinden in een aparte ruimte.

Onderwerp: Een alarmsysteem zelf bouwen, da's dom!

Spreker:

Klaas van Gend

Biografie:

Klaas van Gend is een vriendelijke geek. Hij kwam op 20-jarige leeftijd voor het eerst met Linux in aanraking en is het écht gaan gebruiken vanaf 1997. Sinds 1999 is hij professioneel met Linux bezig en vanaf 2004 heeft hij geen andere Operating Systemen meer aangeraakt... Bijna dan, want voor zijn werk bij Vector Fabrics is hij consultant en trainer op het gebied van multicore en multithreaded programmeren. Hoewel normaal gesproken vooral POSIX programmeren met C, C++ en OpenMP besproken wordt, bestaat er ook een Windows versie van die training.
Vanaf 2001 heeft Klaas op zeer regelmatige basis bijgedragen aan de Nederlandse Linux Magazine, Bits&Chips magazine en conferenties van de NLUUG, Linux Foundation, FOSDEM en T-Dose. Klaas van Gend is ook geen onbekende bij de NLLGG: op 22 maart 2014 sprak hij voor de tweede keer over zijn open source computer game "The Butterfly Effect".
Alles moet echter wijken voor zijn andere hobby: leren zweefvliegen bij de EACzc.

Samenvatting sessie:

7 januari 2013 was een slechte dag - er werd bij Klaas van Gend in huis ingebroken. De gestolen goederen waren snel vergoed en vervangen. De nachtmerries begonnen toen pas.

Als "therapie" (en gewoon omdat 'ie het kan) besloot Klaas om zelf een alarmsysteem te gaan bouwen: camerabewaking met bewegingsdetectie.

Tijdens de lezing zal Klaas uitleggen hoe hij het heeft aangepakt, wat er ongeveer voor nodig is, hoe het de inbrekers in september bij een tweede bezoek verging en waarom hij een Raspberry Pi + Piface voor de simpele dingen gebruikt, en een Odroid U2 voor het zwaardere werk. Snuif de geur van rokende soldeerbouten, lijmpistolen en een zwetende C++/Qt/OpenCV programmeur.

De eindconclusie is natuurlijk simpel: als je het echt snel en veilig wil, koop je een écht alarmsysteem. Als je houdt van hobby'en en een nieuw project zoekt dat nooit af is, doe je het zelf. Gratis tip: da's dom.
Klaas legt met plezier uit waarom hij zo dom was.

Onderwerp: Zoekboek

Spreker:

Hein van Dijk

Biografie:

Hein van Dijk is als volslagen digibeet zo'n tien jaar geleden lid geworden van de NLLGG geworden en met Linux gestart. Zodra hij wat kennis vergaard had ging hij anderen helpen met hun Linux-vragen. Hij is daarom goed op de hoogte van de behoeften van beginners.

Samenvatting sessie:

De NLLGG, speciaal Hein, werkt momenteel aan een handleiding Linux, het Zoekboek. Alles is op internet te vinden, maar je hebt wel wat basiskennis nodig om efficiënt te zoeken. In de presentatie wordt een overzicht gegeven van de stand van zaken, maar een discussie hoe we verder moeten is het belangrijkste. Ieders bijdrage is zeer welkom.

Onderwerp: OpenStack

Spreker:

Jorgen Rosink

Biografie:

Na mijn eerste kennismaking met Linux (Slackware) halverwege de jaren negentig nooit meer een beter Operating System gevonden die doet wat ik wil. Na een rondreis langs verschillende distributies sterk gehecht aan Debian en afgeleiden. Zowel persoonlijk als beroepsmatig heb ik een sterke focus op netwerken, virtualisatie en security.

Samenvatting sessie:

Het OpenStack project is een "Cloud Computing Platform" ontstaan uit samenwerking tussen Rackspace en NASA. Het platform bestaat uit een aantal deelprojecten waarmee schaalbare cloud infrastructuren kunnen worden gemaakt. Het is op dit moment een van de meest populaire en breed gedragen Open Source cloud oplossingen door zowel de community als commerciele partijen.

Deze presentatie geeft een overzicht van het OpenStack project en laat zien hoe er met gebruik van Linux een compleet Software Definied DataCenter (SDDC) kan worden opgebouwd.