Software Freedom Day

Datum: zaterdag 19 september, 2015

Over de hele wereld organiseren allerlei communities op deze dag een Software Freedom Day. De NLLGG doet dit jaar uiteraard ook weer mee, met verschillende sessies en andere manieren om Linux en open source software in de spotlight te zetten. Kom dus langs, er is voor iedereen wel wat!

In de centrale hal

Zoals gebruikelijk is er in de centrale hal de mogelijkheid om bij te kletsen, een kopje koffie of thee te nuttigen en de Linux Voice te lezen. Daarnaast zullen een aantal tafels tot stand omgebouwd worden, waar je leuke en informatieve zaken tegen komt.

Martijn van Leeuwen zal aanwezig zijn met zijn winkel, ook brengt hij dit keer Makeblock onderdelen mee waarmee je je eigen robot kunt maken. Alsof dit nog niet genoeg is, komt ook zijn robotvoetbalveld mee (3 X 5 meter). Dat mag je dus niet missen !!

Freshbook zal ook weer vertegenwoordigd worden door Michael Meelis. Michael is aanwezig voor iedereen die meer wil weten over privacybescherming. Om je privacy te beschermen zal dit niet gebeuren in de vorm van een lezing, maar in de vorm van een 1-op-1 gesprek.

Ook de mensen van Mozilla-nl hebben weer enthousiast gereageerd en zullen aanwezig zijn.

We verwelkomen (leden van) de Dutch Android User Group vandaag om met ons Software Freedom Day te vieren! De groep komt bij ons meeten en brengt ook Stefan Mitev mee, die komt vertellen over The Ins & Outs of AOSP.

Helaas kan Daniël met zijn RaspberryStore dit keer niet aanwezig zijn.

De sessies in het kort

Sander Tuit van Androidworld presenteert de uitdagingen die je tegenkomt als je software gaat ontwikkelen voor apparaten met Android Linux, vanwege de verschillende merken en Android versies die in omloop zijn.

Nico Oosterwijk van Digital Hifi zal ons laten zien hoe je een Raspberry PI als (professioneel) muziek device kunt inzetten.

Jaap Karssenberg brengt ons de fijne kneepjes bij van zijn "Zim Desktop Wiki", een open source desktop applicatie om gemakkelijk een collectie notities bij te houden.

André van Vlaanderen laat ons kennis maken met de ultime MediaServer voor thuis. Heb je nog een oude pc over of een niet gebruikte netbook met een Atom processor. Neem er dan nog geen afscheid van, maar gebruik deze als centrale mediaserver in je netwerk. Je zult versteld staan van de mogelijkheden van het te gebruiken open source project.

Sabine Beilfuss is ook weer aanwezig en geeft dit keer een workshop GIMP voor gevorderden.

Terug van weggeweest; het verenigingshalfuurtje

In het verleden hebben we op sommige bijeenkomsten een verenigingshalfuurtje gehouden. Dit willen we vanaf komende bijeenkomst weer gaan doen, op elke bijeenkomst. De bedoeling is om dat om 11:00 tot 11:30 te doen. In dat half uurtje willen we lopende zaken (uit de nieuwsbrief) benoemen, op die manier hopen we meer interactiviteit met en tussen de leden te behalen.

Alvast tot ziens op 19 september!

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Sander Tuit
Software ontwikkelen voor Android
Zaal 1
1200 André van Vlaanderen
VortexBox - De ultime mediaspeler voor thuis.
Zaal 2
1330 Stefan Mitev
The Ins & Outs of AOSP
Zaal 1
1330 Jaap Karssenberg
Zim - een Wiki voor de desktop
Zaal 2
1500 Nico Oosterwijk
Raspberry PI als Music Player
Zaal 1
1500 Sabine Beilfuss
The Gimp (voor gevorderden)
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: Software ontwikkelen voor Android

Spreker:

Sander Tuit

Biografie:

Sander Tuit is mede-oprichter van de populaire Android-community Androidworld.nl. Met bijna 1 miljoen unieke maandelijkse bezoekers is Androidworld de populairste plek voor Android-gerelateerd nieuws, hulp bij Android-apparaten en app- en toestelreviews. Naast de ontwikkeling van de op Django gebaseerde website, verzorgt Sander ook de eigen Android-applicatie die inmiddels meer dan 100.000 keer gedownload is.

Samenvatting sessie:

Vorig jaar juni kondigde Google aan dat Android meer dan 1 miljard actieve maandelijke gebruikers heeft. Met een dergelijke grote doelgroep ligt er veel potentie voor applicatie-ontwikkelaars. Er is echter veel concurrentie en de ontwikkeling voor Android biedt een uitdaging, niet in het minst vanwege het grote aantal verschillende apparaten en Android-versies die in omloop zijn. In deze presentatie zal Sander de verschillende uitdagingen en oplossingen rondom het ontwikkelen voor Android uitlichten.

Onderwerp: VortexBox - De ultime mediaspeler voor thuis.

Spreker:

André van Vlaanderen

Biografie:

Altijd op zoek naar de ultieme open source oplossing om alle media centraal via je LAN aan te kunnen bieden op diverse devices (TV, audio, tablet, telefoon, pc, ChromeCast, AirPlay). Enthousiast gebruiker van onder andere de Logitech Media Server. Tijdens het bouwen van de eigen HTPC door middel van allerlei los verzamelde tools liep ik tegen VortexBox aan. Hierdoor werd ook mijn Haat-Liefde verhouding met PLEX op diverse NAS'sen (Synology en QNAP) eindelijk opgelost. Sinds jaren zeer tevreden gebruiker van VortexBox.

Samenvatting sessie:

De VortexBox claimt een totaaloplossing te zijn voor al je media. VortexBox is volledig OpenSource.

Hierbij kun je denken aan het rippen van je eigen cd's en dvd's, het beheren en het centraal opslaan van muziek, foto's en films. Ook het verzorgen van hoesafbeeldingen en (ID) tag's behoort tot de mogelijkheden. De VortexBox biedt diverse tools om je media af te spelen bijvoorbeeld: Logitech Media Server en PLEX, maar ook een degelijke backup oplossing.

Een VortexBox werkt ook perfect samen met bijvoorbeeld KODI en Volumio. Beide applicaties worden tijdens deze bijeenkomst ook in andere sessies besproken.

Wil je je voorbereiden op deze presentatie, kijk dan ook alvast op: http://info.vortexbox.org/

Kijk voor de presentatie op:
http://www.thuisnetwerk.info/nederlandse-linux-gebruikers-groep/presenta...

Onderwerp: The Ins & Outs of AOSP

Spreker:

Stefan Mitev

Biografie:

Stefan Mitev is a Software Engineer with 12 years of programming experience in mobile, desktop and web development. He currently works at Pixplicity B.V. as an Android developer. Despite being a software geek, he used to compete in sailing, windsurfing (professionally) and rowing for another 9 years.

Samenvatting sessie:

The talk will cover both application and platform development. We will start with the fundamentals of the Android OS, go through the basics of Android application development and finish with everything you need to know
from modifying the platform to flashing it on a real device.

Both beginner and advanced users are more than welcome!

Deze sessie zal in het Engels gehouden worden.

Onderwerp: Zim - een Wiki voor de desktop

Spreker:

Jaap Karssenberg

Biografie:

Jaap is als student begonnen met het programmeren van Open Source software modules. Sinds 2005 spendeert hij zijn vrije tijd aan de applicatie "zim".

Samenvatting sessie:

De "Zim Desktop Wiki". Zim is een desktop applicatie om gemakkelijk een collectie notities bij te houden. De data wordt opgeslagen als tekst files op de lokale harde schijf met gebruik van wiki opmaak. Het idee achter deze applicatie is om een "one-man wiki" te gebruiken voor het organiseren van persoonlijke data zoals aantekeningen van vergaderingen of colleges, technische memos, taken lijsten -al dan niet GTD stijl- en allerlei andere soorten tekst. Door de data lokaal te houden heb je zelf volledige controle over de toegang en kun je er ook met andere (Open Source) tool bij.

De slides van de presentatie zijn hier te vinden: http://zim-wiki.org/presentations/

Onderwerp: Raspberry PI als Music Player

Spreker:

Nico Oosterwijk

Biografie:

Nico is al sinds 2002 bezig met media centers voor in de huiskamer, met name Windows Media Center. Gezien de laatste ontwikkelingen op dat gebied is de aandacht verplaatst naar streaming-audio MusicPlayers met Raspberry PI als zelfbouw workshop, die enkele malen per jaar gegeven wordt. Ook wordt de player gebruikt voor 'in-store-music' bij winkels en restaurants. Zie ook www.digitalhifi.nl

Samenvatting sessie:

De MusicPlayer is een apparaat om muziekbestanden en streams af te spelen. Nico geeft een presentatie van de verschillende modellen en de gebruikte hardware, met uitleg van de software aanpassingen en de gebruikte scripts. Daarna een demo met muziek via de MusicPlayer.

Directe link naar de orginele presentatie: http://1drv.ms/1PsgRUl

Onderwerp: The Gimp (voor gevorderden)

Spreker:

Sabine Beilfuss

Biografie:

Vanaf 2001 werkt Sabine Beilfuss als webdesigner en verzorgt zij sinds 2002 al cursussen en workshops over GIMP in diverse instellingen en centra, onder andere bij de overheidsorganisatie stichting ICTU te Den Haag. Daarnaast is zij vanaf 2005 werkzaam als parttime projectleider voor het Webbureau Amsterdam, waar ze met Linux en open source software werken om professionele websites en webapplicaties te ontwikkelen. Voor het grafisch ontwerp van een website en de bewerking van afbeeldingen gebruikt het bureau de grafische open source programma's GIMP en Inkscape
Sabine Beilfuss is auteur van het boek "Digitale Fotostudio", een publicatie dat allerlei technieken met GIMP behandelt, uitgegeven bij Pearson Education in 2006. Tot slot zullen een aantal van ons haar nog wel kennen van de welbekende online tutorial die zij voor Open Source Software Labs (OSSL) in 2003 heeft ontwikkeld.

Samenvatting sessie:

The Gimp is een grafisch programma voor Windows, Mac, BSD, OS/2, Unix en (uiteraard) linux. Na een aantal The Gimp workshops is dit keer tijd voor praktische workshop voor de wat meer gevorderde gebruikers (of voor beginners die zich niet laten intimideren door het woordje "gevorderd").
Laptop of MacBook meenemen!!