Landelijke bijeenkomst - mei 2017

Datum: zaterdag 20 mei, 2017

De derde en tevens laatste bijeenkomst voor de zomervakantie! Op 20 mei zijn jullie allemaal welkom om je Linux-hart lustig er op los te laten slaan. Hieronder vind je meer informatie en het programma.

Linux spreekuur

Het Linux spreekuur zal weer plaats vinden in de aula; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden. Stuur daar voor even een mailtje naar progcie@nllgg.nl

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Deze keer zullen onder meer LibreOffice en de FSFE aanwezig zijn. Daarnaast staat V.O.C. Electronics met hun brede aanbod van leuke gadgets en RaspberryPi-accessoires.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie kost €0,20 en de thee is gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Kortom, komt allen - toegang is geheel gratis. We zien je graag op 20 mei aanstaande! Kan je niet, zet dan in ieder geval 19 september in je agenda voor de volgende. ;-)

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Bestuur NLLGG
Algemene ledenvergadering
Zaal 1
1200 Bestuur NLLGG
Linux inloopspreekuur
Algemene zaal
1200 Martijn van Leeuwen
WiFiDomo workshop
Zaal 1
1330 Loran Kloeze
Linux cybersecurity
Zaal 1
1500 Bart Ribbers
Riot, Matrix client
Zaal 1
1500 Maurice Verheesen (FSFE)
Software die de overheid met publiek geld ontwikkeld (of laat ontwikkelen) zou gepubliceerd moeten worden als vrije software.
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: Algemene ledenvergadering

Spreker:

Bestuur NLLGG

Biografie:

Samenvatting sessie:

De agenda voor deze ALV ziet er als volgt uit:

1) Opening & vaststellen agenda
2) Kascontrole en vaststellen nieuwe kas controle commissie
3) Hulp gezocht, zie volgende punt hieronder
4) Rondvraag

Toelichting punt 4:

Het bestuur bestaat momenteel uit vier leden. We krijgen daardoor niet alles gedaan wat we zouden willen doen. Zou je onderstaande punten door willen lezen en een taak voor je rekening willen nemen, meldt je dan bij ons aan. Je kunt zo dus een bijdrage leveren aan de vereniging zonder dat je perse lid hoeft te worden van het bestuur. We hopen dat we de drempel om bij te dragen verlagen.

* Organiseren Software Freedom Day: Deze dag vindt plaats tijdens de september bijeenkomst en we zoeken iemand die een plan wil maken om een goede invulling te geven aan het begrip SFD (http://www.softwarefreedomday.org/)

* Uitzoeken geschikte software Buurtlinux: De software waarop Buurtlinux nu draait voldoet niet aan de eisen. Wie heeft zin om dit op te pakken? De hele buurtlinux site moet onder handen genomen worden.

* Ticketsysteem voor in Drupal zoeken: Om bovenstaande en toekomstige taken goed te regelen zoeken we een module voor Drupal waarin we tickets kunnen aanmaken.

* Extra bemanning voor het inloopspreekuur die op de bijeenkomsten mensen willen bijstaan in het oplossen van Linux-problemen.

* Gastheren of vrouwen die tijdens de bijeenkomst bezoekers willen ontvangen.

* Kas controle commissieleden

* Nieuwe bestuursleden; met name iemand die de functie van de penningmeester over wil nemen.

Ben jij of ken jij iemand die een van de bovenstaande dingen op zich kan en wil nemen, laat het ons dan weten. Vragen, opmerkingen of aanmeldingen zijn van harte welkom per reply op deze mail of face-to-face tijdens een volgende bijeenkomst.

Onderwerp: Linux inloopspreekuur

Spreker:

Bestuur NLLGG

Biografie:

Samenvatting sessie:

Ongetwijfeld heb je wel van die probleempjes die je "nog een keertje wil oplossen, wanneer je er tijd voor hebt"... Maar dat komt er natuurlijk nooit van. Op internet zoeken levert ook niks op.

Tijd om je laptop/pc mee te nemen naar de NLLGG. Wij verzamelen een aantal slimme mensen die je gaan helpen. We zorgen dat er stekkerdozen, stroomkabels, beeldschermen, toetsenborden en muizen zijn dus je hoeft niet je halve bureau mee te nemen.

Onderwerp: WiFiDomo workshop

Spreker:

Martijn van Leeuwen

Biografie:

Martijn van Leeuwen is eigenaar van de V.O.C. wat staat voor: Vanleeuwen Opensource Consultancy.
Als consultant Linux wordt hij ingehuurd om hun bestaande Unix beheer afdelingen te ondersteunen op gebied van beheer en ontwikkeling.
Zeven jaar geleden pakte hij een oude hobby weer op: Elektronica.
De combinatie van beide werelden is tegenwoordig terug te vinden in wat men omschrijft als de : Maker Culture.
Het maken van en en laten werken van zelf gemaakte producten werkt als een verslaving.
Zijn het nu Domotica producten of robots. Je blijft er mee doorgaan.
Twee jaar geleden is de V.O.C. begonnen met eigen Domotica gebaseerd op Open Hardware en Open Source.
Het resultaat hiervan zie je tijdens de workshop.

Samenvatting sessie:

Domotica is al geruime tijd populair aan het worden.

Meer en meer mensen kopen producten die met het z-Wave protocol werken, of
denk aan de Philips HUE lampen.
Al snel bleek dat veel bedrijven een eigen ‘closed-box’ oplossing aanboden die geen
tot zeer beperkte aanpassingsmogelijkheden bood.
We zijn toen verder gaan kijken naar een eigen optie.
Als snel vonden we een mogelijkheid in de ESP8266.
Deze chip met ingebouwde WiFi module gaf ons de kans om iet te realiseren dat:

  • Open Hardware kan zijn
  • Open Source code kan bevatten
  • Makkelijk uit te breiden
  • Niet vast aan een ‘black box’ oplossing

Als begin hebben we er voor gekozen om een RGB LED controller te maken.

Hiermee konden we met gemak een 5m lange RGB Led strip besturen via een bestaand of nieuw WiFi netwerk.
Na wat try outs was de WiFiDomo Ver 1.0 beschikbaar.
Deze is als DIY kit beschikbaar op voc-electronics.com.



Workshop: WifiDomo
In deze workshop gaan we zelf aan de slag met de RGB LED controller.
Om niet gelijk eerst een flink stuk bezig te zijn met solderen zijn de units volledig voor gesoldeerd.
Indien iemand de DIY editie wil is deze beschikbaar.
We kijken

  • hoe de WiFiDomo in elkaar zit
  • sluiten de laatste onderdelen aan
  • nemen een kijkje in de Arduino keuken
  • flashen de WiFiDomo met de code
  • besturen de controle via je eigen telefoon
  • besturen van de WiFiDomo via de aanwezig WiFiDomo Manager
  • Kleine demonstratie hoe je een WFDM opzet op een Raspberry Pi

En er is tijd genoeg voor vragen en antwoorden.

Om mee te doen is aanschaf van de WiFiDomo unit noodzakelijk.
Deze is via voc-electronics.com te bestellen.

Je krijgt hem dan tijdens de workshop. We maken we hem gebruiksklaar voor thuis.

Onderwerp: Linux cybersecurity

Spreker:

Loran Kloeze

Biografie:

Loran Kloeze is eigenaar van Ralon cybersecurity uit Meppel. In de dagelijkse praktijk houdt hij zich bezig met het adviseren en begeleiden van bedrijven bij het implementeren van cybersecurity. Dat betekent onder meer dat hij bij bedrijven op bezoek gaat om werknemers uit te leggen hoe zij een rol kunnen spelen bij de digitale beveiliging van hun organisatie. Daarnaast is Loran een ethische hacker en test hij beveiligingen van websites en bedrijfsnetwerken, meestal in het kader van responsible disclosure. Bij dit alles komt hij regelmatig in aanraking met Linux en andere open-source software.
Loran is een relatief actieve Twitteraar op het gebied van IT en in het bijzonder (cyber)security dus wil je alvast een voorproefje: @lorankloeze

Samenvatting sessie:

Zoals beloofd in de vorige presentatie zou ik op 20 mei een wat meer technische verdieping op zoeken. De vorige keer bleek onder meer dat een boel mensen geïnteresseerd zijn in privacy-gerelateerde zaken.
Daarom ga ik jullie laten zien hoe je met een Raspberry Pi inzichtelijk kunt maken hoe je enige privacygevoelige informatie van telefoons uit de lucht kunt plukken.

Onderwerp: Riot, Matrix client

Spreker:

Bart Ribbers

Biografie:

Tijdens de opleiding applicatieontwikkelaar op het MBO is Bart in aanraking gekomen met Linux. Van een 600GB data partitie omzetten naar swap op een eerste Ubuntu installatie, tot 5 jaar later een volle Gentoo Linux gebruiker. Alles wat ook maar iets in de richting te maken heeft met Linux heeft hij interesse in, vooral als het gaat om online privacy en free software. Tegenwoordig studeert hij op het HBO als software ontwikkelaar, hopend om later op Linux draaiende applicaties te kunnen gaan schrijven.

Samenvatting sessie:

We gaan een eerste kijk nemen naar Matrix: een volledig open, federated, chat protocol met als doel de overvloed van andere chat applicaties zoals Whatsapp, Gitter, Slack, Telegram, Skype, enzovoorts, samen te voegen tot één en de gebruiker de controle over zijn of haar communcaties weer terug te geven. We gaan leren hoe het protocol nou precies in elkaar steekt, hoe het probeert alle voor genoemde chat applicaties samen te binden, en hoe jij er zelf mee kunt beginnen.

Onderwerp: Software die de overheid met publiek geld ontwikkeld (of laat ontwikkelen) zou gepubliceerd moeten worden als vrije software.

Spreker:

Maurice Verheesen (FSFE)

Biografie:

Maurice Verheesen is woordvoerder van de Free Software Foundation Europe (FSFE) in Nederland. De FSFE zet zich in om het gebruik van vrije software in de maatschappij te bevorderen. In het dagelijks leven runt Maurice een bedrijf in open source data analyse en ondersteunt hij organisaties met IT strategie en beveiliging.

Samenvatting sessie:

Software die de overheid met publiek geld ontwikkeld (of laat ontwikkelen) zou gepubliceerd moeten worden als vrije software.

In deze presentatie laat ik zien wat de nieuwe actie van de Free Software Foundation Europe inhoud om dat punt te maken. We laten goede voorbeelden zien en waarom deze stelling niet alleen logisch is, maar ook de veiligheid en democratie in het land bevorderd.