Landelijke bijeenkomst januari 2019

Datum: zaterdag 19 januari, 2019

Op 19 januari zijn jullie weer welkom om je open source vakmanschap met een ieder te delen. Heb je een leuk verhaal? Stap je zelf op de zeepkist? Stuur anders even een e-mail naar progcie@nllgg.nl

Linux spreekuur

Het Linux spreekuur zal weer plaats vinden in de aula; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden. Stuur ook daarvoor een e-mail naar progcie@nllgg.nl

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Deze keer zullen onder meer LibreOffice, openSUSE en de FSFE aanwezig zijn.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Kortom, komt allen - toegang is geheel gratis. We zien je graag op 19 januari aanstaande!

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Jeroen Janssen
OpenBSD
Zaal 1
1200 Marco Kappe
Beginnen met de Linux desktop
Zaal 2
1330 André Fondse
Meedoen aan open source projecten
Zaal 1
1330 André Hasekamp
Krantenknipsels digitaliseren
Zaal 2
1500 Bart Ribbers
PostmarketOS
Zaal 1
1500 Gertjan Lettink
Je eigen (Own / Next) cloud
Zaal 2

Lezingen

Onderwerp: OpenBSD

Spreker:

Jeroen Janssen

Biografie:

Jeroen Janssen is in het dagelijkse leven werkzaam voor de publieke en private sector als security expert, Unix systeembeheerder en BOFH. Geboren met een toetsenbord in zijn handen en een out-of-the-box mindset maakt hij menige infra veilig en anderen onveilig.

Samenvatting sessie:

Presentatie H3artbl33d

Een technische talk, met een vleugje humor en luchtigheid, over OpenBSD. Hoe kan het zorgen voor een veiligere infrastructuur in een omgeving waar hacks en datalekken de dagelijkse gang van zaken is geworden?

Onderwerp: Beginnen met de Linux desktop

Spreker:

Marco Kappe

Biografie:

Marco Kappe is via de Electrotechniek en elektronica in de IT terechtgekomen. Tot 2000 was Marco fulltime Unix/AIX beheerder waarna hij verder is gegaan in management en advies functies. Vandaag de dag werkt Marco op het gebied van Informatiebeveiliging, Privacy en Service design. Hands-on Linux is nu vooral een hobby waarbij het combineren van elektronica en programmatuur op o.a. de Raspberry Pi zijn voorkeur heeft.

Samenvatting sessie:

Voor beginners op Linux een gevarieerde sessie waarin verteld wordt hoe je na installatie zaken naar je hand kan zetten zodat je optimaal plezier hebt van je PC. Dit betreft onder andere het aanpassen van je desktop en specifieke toepassingen en hoe ga je om met printers en met name als hiervoor geen drivers beschikbaar zijn. De sessie is een combinatie van kunstjes en kunde. Dit houdt in dat je ziet hoe je zaken kan instellen maar wordt er ook verteld hoe het onderwater in elkaar zit zodat je weet wat je aan het doen bent en met meer vertrouwen zelf aan de slag kan.

Onderwerp: Meedoen aan open source projecten

Spreker:

André Fondse

Biografie:

De eerste open source software pakketten waar ik veel mee ben gaan werken waren zo'n 15 jaar geleden PHP en MYSQL. Ongeveer 10 jaar geleden ben ik serieus Linux gaan gebruiken door op de Pogoplug Arch Linux te
zetten. Dank zij de goede WIKI van Arch Linux heb ik veel van Arch Linux en Linux in het algemeen geleerd. Toen de Pogoplug te langzaam werd, heb ik een Intel NUC als thuisserver met Arch Linux ingericht. In deze
periode heb ik mijn kennis van (Arch) Linux verder uitgebreid.

Opgedane kennis op het gebied van Linux en Open Source probeer ik te delen door het publiceren / actualiseren van wiki's. Daarnaast schrijf ik ook artikelen voor (het Nederlandstalige blad) Linux Magazine. In
2017 ben ik gaan bijdragen aan de 2fa authenticatie voor Nextcloud met behulp van Telegram.

Samenvatting sessie:

In deze sessie wil ik met jullie mijn ervaringen delen over het bijdragen aan een Open Source project. Ik doe een verslag hoe dat bij mij verlopen is. Daarnaast kunnen we met elkaar in gesprek gaan over of en zo je hoe bij te dragen aan Open Source projecten.

Onderwerp: Krantenknipsels digitaliseren

Spreker:

André Hasekamp

Biografie:

In het verre verleden heb ik bij Philips Data Systems aan operating systemen voor de P1000 gewerkt. Daar waren we ervan overtuigd dat Apeldoorn het nieuwe Silicon Valley was. Iets te optimistisch, want Philips Data Systems ging ter ziele. Daarna buiten de computer sfeer werkzaam, maar in mijn vrije tijd ben ik sindsdien verslaafd gebleven aan programmeren. Mijn eerste C++ programma om de verlichting te schakelen als we niet thuis zijn, is zo'n 30 jaar oud, maar iets beters heb ik tot nu toe nog niet gevonden. Jammer dat de DR-DOS PC waar het op draait op instorten staat. Op het ogenblik, als gepensioneerde, ben ik nog steeds bezig Windows programma's om te zetten naar Linux.

Samenvatting sessie:

De problematiek kent iedereen. We zijn allemaal geabonneerd op een of meerdere kranten en/of tijdschriften. Aan het eind van het jaar bewaren we de edities van het afgelopen jaar en we knippen krantenknipsels uit, want die gaan we nog inkijken. Niet zo comfortabel zoeken en tevoorschijn halen. Verder gooien we de stapeltjes van vorig jaar maar weg, want intussen weten we niet meer wat daar ook al weer in te vinden is. Jammer, want er zijn best artikelen die je langer wilt bewaren en teruglezen. Daarom digitaliseer ik de artikelen die ik interessant vind. Dat zijn er op het ogenblik zo'n 4000. Daar heb je dus een zoeksysteem voor nodig. Zo'n programma heb ik in de hobbysfeer gemaakt, vanzelfsprekend onder Linux. Het komt erop neer dat je met een hierarchie van zoekbegrippen een artikel snel kan vinden en omdat de artikelen gedigitaliseerd zijn, kan je dan direct het artikel oproepen.

Onderwerp: PostmarketOS

Spreker:

Bart Ribbers

Biografie:

Tijdens de opleiding applicatieontwikkelaar op het MBO is Bart in aanraking
gekomen met Linux. Van een 600GB data partitie omzetten naar swap op een
eerste Ubuntu installatie, tot 5 jaar later een volle Gentoo Linux gebruiker.
Alles wat ook maar iets in de richting te maken heeft met Linux heeft hij
interesse in, vooral als het gaat om online privacy en free software.
Tegenwoordig studeert hij op het HBO als software ontwikkelaar waar hij
langzaam het Linux virus verder verspreid.

Momenteel is hij vooral actief in de smartphone en KDE wereld; afgelopen
augustus is hij afgereisd naar Wenen om deel te nemen aan Akademy 2018.

Samenvatting sessie:

Smartphones, tegenwoordig heeft bijna iedereen er wel eentje. De huidige
keuzes zijn iOS of Android, maar die hebben beide onnodige problemen:
- iOS draait alleen op peperdure Apple hardware en is proprietary
- Android is gefragmenteerd, de telefoons draaien op oude kernels, is bijna
niet bruikbaar zonder proprietary Google services

Gelukkig zijn er verschillende alternatieven in de maak zoals UBPorts, Plasma
Mobile, en PureOS van Purism op de Librem 5 telefoon. Echter lossen de eerste
twee de voorgenoemde problemen van Android niet op, ze gebruiken beide nog
steeds de oude kernels en Android drivers, en zullen dus alle
beveilingsproblemen houden die komen met die oude software. PureOS is een goed
product, maar draait allen op de aankomende Librem 5, de huidige telefoons
zullen hierdoor onbruikbaar blijven.

Hier komt postmarketOS van pas: een Linux distro gebaseerd op Alpine Linux
geoptimaliseerd voor smartphones en andere mobiele apparaten. Het doel is om
telefoons een levensduur van minstens 10 jaar te geven, en dat doen wij door
voorkeur te geven aan upstream drivers, zoals Mesa, en de apparaten te laten
draaien op de mainline Linux kernel.

Als mede-ontwikkelaar zal ik jullie een introductie geven in dit project, en
laat ik de voortgang zien sinds de start van het project ongeveer een jaar
geleden.

Onderwerp: Je eigen (Own / Next) cloud

Spreker:

Gertjan Lettink

Biografie:

Man, geboren in 1960, woont in Groningen. Ik heb mezelf vaak omschreven als "linux gitarist". Muziek is mijn passie, openSUSE is liefde geworden.

Achtergrond:
In een ver verleden heb ik geschiedenis gestudeerd, als verpleegkundige gewerkt en allerlei baantjes gehad. Eind jaren tachtig ben ik omgeschoold tot COBOL programmeur, heb daar nooit een baan in gevonden, en ook nooit meer een regel COBOL gemaakt. Maar 't heeft me wel wat basisvaardigheden op programmeergebied bijgebracht. In de jaren '90 heb ik gewerkt met en onder UNIX System V, in die tijd ontmoette ik ook studenten die met linux bezig waren. Ook hoorde ik toen voor het eerst van "open source", en liep voor het eerst aan tegen de nadelen van "closed source". Na jaren hier en daar wat ondersteuning te bieden, te helpen met het bouwen van websites Nz., ben ik in 2007 mijn eigen eenmansbedrijf begonnen in het leveren van open source oplossingen.

Linux en ik:
Ik zelf begon rond 1997 / 1998 met linuces te spelen. Eerst met RedHat, daarna SuSE vanaf versie 6.(?) als ik het me goed herinner. Vanaf 2001 vertrouwen mijn gezin en ik bij al onze computeractiviteiten op SuSE, openSUSE, zowel werk- als hobbymatig. Alle versies zijn de revue gepasseerd. Er waren wat mindere, goeie en uitstekende, andere distro's ernaast, maar SuSE/openSUSE is altijd gebleven. Ik ben dankbaar dat ik dit alles heb mogen zien voorbijkomen, en zich ontwikkelen, bijna als het opgroeien van kinderen.

Samenvatting sessie:

Een introductie over het gebruiken van je eigen cloud omgeving, in plaats van die van bijv. Google, Apple, Dropbox. Waarom zou je dit willen doen, wat voor features krijg je ter beschikking, wat heb je ervoor nodig en hoe krijg je dit voor mekaar. Ondersteund door live voorbeelden van mijn eigen 'eigen cloud'.