Landelijke bijeenkomst maart 2020

Datum: zaterdag 21 maart, 2020

In maart organiseren we weer een Landelijke bijeenkomst. En daar kan jij bij zijn! En heb je een leuk idee? Stap je zelf op de zeepkist? Stuur anders even een e-mail naar progcie@nllgg.nl

Van 11 tot 12 staat de algemene ledenvergadering op de planning. We nemen met jullie het jaarverslag door en hebben het over een aantal andere zaken. Zoals je weet, zijn we bezig met een plan voor de toekomst. Opgeroepen door de vergadering proberen we een visie te formuleren. En bepalen we samen de koers die we uitzetten.

Na deze officiële aangelegenheid, hebben we natuurlijk een aantal sessies voor jou in petto. Anco Scholte ter Horst van Freedom internet is te gast. En verleden jaar startte wij met een serie workshops. In maart zetten we dat door, bijvoorbeeld met deel 2 van de GIMP toolbox. Kijken we naar hoe je met Audacity een podcast maakt.

Linux spreekuur

Het Linux-spreekuur zal plaatsvinden in de aula; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Wij zorgen voor randapparatuur, die hoef je dus niet zelf mee te nemen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden. Stuur daarvoor even een mailtje naar spreekuur@nllgg.nl

Community's

Community's zijn groepen mensen die gezamenlijk bezig zijn met een bepaald softwarepakket of Linux-distributie. De NLLGG geeft deze groepen graag een plek om te verbinden, anderen te helpen of te introduceren met waar ze mee bezig zijn. Deze keer zullen onder meer SavaPage, LibreOffice, Debian en de FSFE aanwezig zijn.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Kortom, komt allen - de entree is geheel gratis. We zien je graag op 21 maart aanstaande! Kan je niet, zet dan in ieder geval 16 mei in je agenda voor de volgende bijeenkomst. ;-)

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Alex Leering
Qubes OS
Zaal 1
1200 Serge Gielkens
Pimp je foto's op met GIMP, deel 2
Zaal 2
1200 André van Vlaanderen
Raspberry Pi, deel 1
Zaal 3
1330 Donovan Kerssenberg
Chrome OS
Zaal 1
1330 Stefan Koopmanschap
Padcasten met Audacity
Zaal 2
1330 André van Vlaanderen
Raspberry Pi, deel 2
Zaal 3
1500 Yoran Heling
Gentoo Linux
Zaal 1
1500 Michael Boelen
Shell scripting deel 1
Zaal 2
1500 Anco Scholte
Freedom internet
Zaal 3

Lezingen

Onderwerp: Qubes OS

Spreker:

Alex Leering

Biografie:

Alex werkt als Java back end softwareontwikkelaar en is voornamelijk uit persoonlijke interesse bezig met Linux en cybersecurity.

Samenvatting sessie:

Qubes OS is een besturingsysteem dat gericht is op beveiliging. Verschillende programma's draaien in virtual machines ('qubes' genoemd) met Xen als hypervisor. Een beveiligingslek in één qube hoeft daardoor geen gevolgen te hebben voor de andere qubes. Het is hierdoor natuurlijk ook mogelijk om gelijktijdig verschillende Linux distributies te draaien.

Omdat netwerkinstellingen ook binnen qubes ingericht zijn is het mogelijk om tegelijkertijd verschillende netwerkconfiguraties te draaien, om bijvoorbeeld slechts een deel van de programma's via een VPN te routen of om verschillende firewalls in te stellen voor verschillende programma's. Binnen Qubes OS is het zelfs mogelijk om hardware (zoals bijvoorbeeld USB sticks, netwerkkaarten en webcams) toegang te geven of af te scheiden van bepaalde applicaties.

Dit is allemaal geïntegreerd in één desktopomgeving met mogelijkheden om gemakkelijk bestanden en gekopieerde tekst te delen tussen qubes.

Meer informatie is te vinden op qubes-os.org.

Onderwerp: Pimp je foto's op met GIMP, deel 2

Spreker:

Serge Gielkens

Biografie:

Mijn achtergrond is de natuurkunde, maar inmiddels ben ik zo'n 20 jaar werkzaam in de IT. Mijn eerste ervaringen in dit vakgebied waren als Cobol-programmeur op het mainframe. In diezelfde periode hoorde ik voor het eerst over Linux en ben daar toen zelf mee aan de slag gegaan.

Ik heb de kennis daarover zelf opgedaan en veel geleerd door gewoon te doen. Dat viel niet altijd mee, zeker in het begin was het wel eens flink doorbijten. Inmiddels is Linux mijn favoriete systeem en heb ik het ook beroepsmatig gebruikt in een omgeving met tevens enkele UNIX-varianten.

Sinds 2014 schrijf ik over Linux en open source applicaties, natuurlijk in het blad Linux Magazine. Mede hierdoor leer ik nog steeds over Linux en blijf ik zelf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, zoals IoT en de Raspberry Pi.

Samenvatting sessie:

Voor basisbewerkingen van je foto's zoals bijsnijden, vergroten of roteren kun je prima uit de voeten met je favoriete foto viewer. Wil je meer, dan is GIMP absoluut een aanrader. Hiermee haal je een echte beeldbewerker in huis. Dat varieert van het retoucheren van foto's tot en met het maken je eigen creaties.

In deze sessie laten we zien hoe je met GIMP werkt en welke mogelijkheden je zoal hebt om je beeldmateriaal te bewerken. Daarnaast krijg je achtergrondinformatie die je helpt bij het manipuleren van je foto's. Het gaat om bijvoorbeeld begrippen als kleurdiepte of het alpha-kanaal. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar we houden het makkelijk. Af en toe duiken we wel een beetje dieper. Dat doen we met name aan de hand van nieuwe functionaliteit van GIMP 2.10.

Voor wie bedoeld?
Deze sessie is voor beginnende gebruikers die graag meer willen weten over fotobewerking met GIMP. Als je eerder wel eens naar deze applicatie gekeken hebt en nu benieuwd bent naar al het moois van GIMP 2.10, dan is deze sessie ook interessant.

Onderwerp: Raspberry Pi, deel 1

Spreker:

André van Vlaanderen

Biografie:

Officieel erkend Open Source Ambassadeur (Media Plaza). Altijd op zoek naar de ultieme Open Source oplossing (zowel zakelijk als privé). Enthousiast gebruiker van onder andere Raspberry PI, LibreOffice, Scribus, GIMP, LMS (Logitech Media Server) en VortexBox (er is net een nieuwe beta uit).

Tegenwoordig ook veel bezig met Arduino, ESP’s en HomeAssistant.

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Chrome OS

Spreker:

Donovan Kerssenberg

Biografie:

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Padcasten met Audacity

Spreker:

Stefan Koopmanschap

Biografie:

Naast een gezin dat bestaat uit een vrouw en twee kinderen, een wekelijkse radio show en podcast bij KINK.nl en het bezoeken van conferenties en gebruikersgroepen probeert Stefan een bedrijf te runnen genaamd Ingewikkeld waarmee hij alle mogelijke dienstverlening rondom de programmeertaal PHP doet. Daarnaast helpt hij met het organiseren van WeCamp, een code retreat op een eiland in het Veluwemeer.

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Raspberry Pi, deel 2

Spreker:

André van Vlaanderen

Biografie:

Officieel erkend Open Source Ambassadeur (Media Plaza). Altijd op zoek naar de ultieme Open Source oplossing (zowel zakelijk als privé). Enthousiast gebruiker van onder andere Raspberry PI, LibreOffice, Scribus, GIMP, LMS (Logitech Media Server) en VortexBox (er is net een nieuwe beta uit).

Tegenwoordig ook veel bezig met Arduino, ESP’s en HomeAssistant.

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Gentoo Linux

Spreker:

Yoran Heling

Biografie:

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Shell scripting deel 1

Spreker:

Michael Boelen

Biografie:

Michael Boelen is auteur van tools zoals rkhunter (malware) en Lynis (systeembeveiliging). Hij werkte voorheen als technisch beheerder en consultant bij multinationals zoals Philips en ASML. Als oprichter van CISOfy, een softwarebedrijf binnen de informatiebeveiliging, helpt hij mee met softwareontwikkeling en de promotie. Michael deelt graag zijn kennis via blogposts of lezingen. Hij is te bereiken op Twitter (@mboelen) en via zijn website https://michaelboelen.com.

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Freedom internet

Spreker:

Anco Scholte

Biografie:

Samenvatting sessie: