Landelijke bijeenkomst november 2022

Datum: zaterdag 19 november, 2022

Het einde van het jaar komt in zicht. Op 19 november is dan ook de laatste NLLGG bijeenkomst van 2022! De programmacommissie gaat haar best doen. Voor dat het programma van start gaat, is er tijd voor bij praten onder het genot van een lekker bakje koffie of thee. Zit je thuis met een open source probleem of project, dan heb je tijdens de bijeenkomst de kans om hier mee aan de slag te gaan. De andere aanwezigen kan je dan als vraagbaak of klankbord gebruiken.

BuurtLinux spreekuur

Het BuurtLinux spreekuur zal weer plaats vinden in de aula. De gehele dag is het mogelijk om hulp te krijgen bij een probleem of vraagstuk. Neem je eigen hardware mee om je situatie uit te kunnen leggen. Wij hebben wel een aantal snoeren, schermen, toetsenborden enzovoorts, dus die hoef je niet mee te nemen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden.

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Deze keer zullen onder meer LibreOffice, SavaPage en de FSFE aanwezig zijn. Wil jij met je community aanwezig zijn, dat kan!

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie en de thee zijn gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Nieuwe bijeenkomst locatie

Wij gaan onze oude locatie aan de Tamboersdijk definitief verlaten. De bijeenkomst zal in het Gerrit Rietveld College aan de Eykmanlaan 1200, 3571 KH, Utrecht plaats vinden.

Simple Linux Instant Messenger (SLIM) chat

Heb je vragen? Laat het ons via SLIM even weten.

Kortom, komt allen - de entree is geheel gratis. We zien je graag op 19 november aanstaande!

Schema

Tijd Lezing Zaal
1100 Azem Somer en Ubel Jan van Wijhe
BuurtLinux spreekuur
Algemene zaal
1200 Patrick Jenner
Workshop Scribus
Zaal 1
1200 Nico Oosterwijk
K3s
Zaal 2
1200 André van Vlaanderen
Raspberry Pi - Multiroom audio workshop
Zaal 3
1330 André van Vlaanderen
Raspberry Pi - Multiroom audio workshop
Zaal 3
1330 Yoran Heling
Gentoo Linux
Zaal 1
1330 Rinus Loof
Nextcloud
Zaal 2
1500 Anco Scholte ter Horst
Freedom Internet
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: BuurtLinux spreekuur

Spreker:

Azem Somer en Ubel Jan van Wijhe

Biografie:

Azem Somer is al sinds 2009 een enthousiast Linux gebruiker en sinds 2019 is hij eveneens LPI certified Linux engineer (LPIC-2). Als Linux-autodidact helpt hij anderen graag op weg met Linux en FOSS. Vandaar dat Azem graag zijn steentje bijdraagt bij de herstart van BuurtLinux.

Samenvatting sessie:

Je kunt er terecht met vragen over elke Linux distributie en gangbare Open Source programma’s voor desktop PC's, laptops, Chromebooks en Macs. Het Buurtlinux spreekuur is vanaf 11:00 tot over het algemeen aan het einde van de dag en vindt in de algemene zaal plaats.

Iedere vraag wordt zo goed mogelijk beantwoord.Het is fijn als je vooraf van te voren via https://buurtlinux.nl/vraag je vraag meldt. Zet bij je vraag dat je op de landelijke bijeenkomst wilt langskomen. Dan kunnen wij alvast op zoek naar iemand die je kan helpen met je vraag.

Waar we niet voor zijn, is defecte apparaten repareren of Internet storingen verhelpen.

Onderwerp: Workshop Scribus

Spreker:

Patrick Jenner

Biografie:

Samenvatting sessie:

Scribus is een DTP applicatie, bedoeld dus voor Desktop Publishing. Wat dat inhoudt zal in deze sessie precies uitgelegd worden evenals de verschillen met schrijf of teken applicaties. Aan de hand van de NLLGG Vrijbrief wordt gedemonstreerd hoe deze eenvoudig in Scribus opgemaakt kan worden, wordt alles verteld over kleur management, lettertype vervangingen, tekst omloop, vrije vormen en wordt er getracht antwoord te geven op vragen die tijdens de sessie naar boven komen.

Onderwerp: K3s

Spreker:

Nico Oosterwijk

Biografie:

Nico is al meer dan 20 jaar werkzaam in de ICT en heeft diverse rollen gespeeld bij systeembeheer en deployment voor internationale bedrijven. De laatste jaren is hij actief als Consultant voor Kubernetes omgevingen. Kubernetes speelt een belangrijke rol bij deployment en Nico wil de kennis voor wat betreft kubernetes graag delen met andere Linux enthousiastelingen.

Samenvatting sessie:

Waar gaat Nico het tijdens de K3s presentatie over hebben?

  • Run een applicatie
  • Deploy een applicatie
  • Hoe connect je naar een K3s service?
  • Kan mijn database in K3s draaien?
  • Upgrade applicatie zonder down-time
  • Upgrade node (OS) zonder down-time
Onderwerp: Raspberry Pi - Multiroom audio workshop

Spreker:

André van Vlaanderen

Biografie:

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Raspberry Pi - Multiroom audio workshop

Spreker:

André van Vlaanderen

Biografie:

Samenvatting sessie:

Onderwerp: Gentoo Linux

Spreker:

Yoran Heling

Biografie:

Als tiener heb ik ooit Linux ontdekt en sindsdien is het mijn grote passie. In mijn dagelijks leven schrijf ik vrije software, ontwikkel en beheer ik een paar sites en host ik mijn eigen Linux servers.

Samenvatting sessie:

Gentoo is een zeer unieke Linux distributie dat zich richt op gevorderde Linux gebruikers en/of mensen met een hoop geduld. Met Gentoo is (bijna) alles mogelijk en kan (bijna) elk stukje software in je besturingssysteem vervangen worden of op bijzondere wijze worden geconfigureerd.

In deze sessie zal ik een korte introductie geven over Gentoo, wat het zo bijzonder maakt en waarom je het wel of juist niet zou willen
gebruiken. Ook geef ik een aantal tips over het beheer, de configuratie en wat handige tooling van Gentoo, om je zo een goede eerste indruk te geven van wat er mogelijk is en welke uitdagingen je mogelijk tegenaan gaat lopen.

Onderwerp: Nextcloud

Spreker:

Rinus Loof

Biografie:

Sinds 1979 (voor de PC) werkzaam op het grensvlak van Organisatie en ICT, zowel in de industrie als bij de overheid. Momenteel werkzaam als Bedrijfsarchitect binnen de sector Informatiebeveiliging van de nationale politie.

Samenvatting sessie:

Als fervent voorvechter voor Open Source, open standaarden en privacy, run ik mijn eigen private cloud, op een eigen server, om op die manier geen informatie te hoeven delen met Apple of Microsoft. Ik gebruik daarvoor Nextcloud.
Mijn sessie is met name bedoeld om de praktijk van het gebruik van Nextcloud te laten zien. Het is dus niet een technische sessie. Natuurlijk komen zaken als beveiliging en back-up wel aan de orde in de sessie, maar dat gaat meer over wat je moet regelen, en niet hoe je dat moet doen.

Onderwerp: Freedom Internet

Spreker:

Anco Scholte ter Horst

Biografie:

volgt

Samenvatting sessie:

volgt