Landelijke bijeenkomst - september 2017

Datum: zaterdag 16 september, 2017

Op 16 september zijn jullie allemaal welkom om je Linux-hart lustig er op los te laten slaan.
Deze dag wordt Software Freedomday gevierd.
Hieronder vind je meer informatie en het programma.

Linux spreekuur

Het Linux spreekuur zal weer plaats vinden in de aula; daar zijn altijd mensen te vinden die je willen helpen. Aanmelden is niet verplicht, maar als je van te voren laat weten dat je komt, kunnen we daar extra rekening mee houden. Stuur daar voor even een mailtje naar progcie@nllgg.nl

Community's

Elke keer komen community's naar onze bijeenkomsten. Deze keer zullen onder meer LibreOffice en de FSFE aanwezig zijn.

Hobbyproject: multiseat computer

Vanaf ongeveer 13 uur gaan we aan een tafel in de aula bouwen aan een (of meerdere) multiseat computers. Er wordt in ieder geval één multiseat computer meegenomen door de NLLGG en wie het leuk vindt om daaraan mee te doen kan er bij komen zitten. Als je je eigen computer meeneemt waarop meerdere beeldschermen, muizen en toetsenborden kunnen worden aangesloten kunnen we daarop ook bouwen.

Wtf Multiseat? Met multiseat wordt bedoeld dat we meerdere werkplekken maken met één centrale computer. Eigenlijk zoals dat vroeger werd gedaan met grote mainframes waaraan dan allemaal terminals werden gekoppeld. Natuurlijk kan dat tegenwoordig ook met Terminal server software (Xrdp is een mooie) maar het is ook leuk om te kijken of het nog steeds met Linux kan. Op internet is er wel wat te lezen over dit onderwerp maar al met al is het een uitdaging om het goed en handig te regelen.
We kunnen niet beloven dat het gaat lukken maar het is leuk om te proberen.

Privacycafé

In de aula verzorgen leden van de Free Software Foundation Europe een Privacy Café. Hier kun je terecht wanneer je jouw online privacy beter wil waarborgen.

Koffie, thee en broodjes

Vanaf dat we de deuren openen om 10:00, staat er koffie en thee voor je klaar. De koffie kost €0,20 en de thee is gratis. Om 13:00 is het lunchtijd en zijn er broodjes te koop voor €1,50.

Kortom, komt allen - toegang is geheel gratis. We zien je graag op 16 september aanstaande!

Schema

Tijd Lezing Zaal
1200 Hendrik-Jan Thomassen
Nog onbekend
Zaal 1
1200 Alexander Swen
Project: We gaan de ultieme thuis server bedenken, bouwen en onderhouden
Zaal 2
1330 André Ockers
E-mailversleuteling: GnuPG basis
Zaal 1

Lezingen

Onderwerp: Nog onbekend

Spreker:

Hendrik-Jan Thomassen

Biografie:

In juli 1974 ben ik aan de Katholieke Universiteit Nijmegen afgestudeerd in -officieel- wiskunde, maar officieus informatica, wat toen nog niet als academische studierichting bestond. Mijn scriptie-onderwerp was "Virtual machines", in die dagen een bijzonder actueel onderwerp. Na een half jaar programmeren in assemblertaal had ik zelfs een rudimentaire omgeving werkend gekregen op een DEC PDP-11/45. Aansluitend kwam ik als programmeur en systeembeheerder in dienst bij de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen waar ik was afgestudeerd.

Een paar weken na mijn afstuderen ontmoette ik toevallig Ken Thompson, Dennis Ritchie en UNIX. Daarvan raakte ik zo onder de indruk dat ik UNIX naar Nijmegen heb gehaald, en me daarna -vaktechnisch- nooit meer met iets anders heb beziggehouden. Het Europees Computer Rijbewijs is voor mij dus te hoog gegrepen.

In 1985 vertrok ik bij de universiteit, en was ik mede-oprichter van AT Computing in Nijmegen. Bij AT Computing werk ik nog steeds als cursusdocent (en directeur/eigenaar): gebruiken en beheren van UNIX, programmeren in C, PHP, JavaScript, Internet- en webtechnologie, enz.

In 1984 was ik mede-auteur van het eerste Nederlandstalige boek over UNIX, dat daarna 20 jaar lang herdrukt is, en ook af en toe herzien. Ik was mede-oprichter en ben nu erelid van de Nederlandse UNIX Gebruikers Vereniging NLUUG.

Ik ben getrouwd, heb vier kinderen en negen kleinkinderen. Mijn hobby's zijn klassieke auto's en een website daarover: 5000 pagina's en 0 fouten bij validator.w3.org.

Samenvatting sessie:

(Meer informatie volgt)

Onderwerp: Project: We gaan de ultieme thuis server bedenken, bouwen en onderhouden

Spreker:

Alexander Swen

Biografie:

Alexander werkt al jaren met veel plezier met Linux. Hij werkt het liefst aan grote omgevingen met heel veel servers die heel veel werk doen. Steeds nieuwe dingen ontdekken, leren en alles beter inrichten maken hem gelukkig.
Waar computers vroeger ook in z'n vrije tijd een belangrijke plek in namen is dat tegenwoordig wat minder. Daarom gebruikt hij de NLLGG als excuus om leuke dingen te doen met computers.

Samenvatting sessie:

Misschien ken jij dat ook wel: je hebt een mooie thuis server gebouwd ooit maar hij gebruikt zó veel stroom dat de energieleverancier denkt dat je wiet verbouwd. En waar je op je werk alle updates en onderhoud tiptop in orde hebt laat het onderhoud thuis flink te wensen over. Er draait al 8 jaar een OS op en omdat het updaten een flinke klus is begin je er maar niet aan.
Als je je hierin herkend of eigenlijk nog steeds droomt van een mooie thuis server, dan vind je het vast leuk om met dit project mee te doen.

We gaan proberen een mooie/handige thuis server te bouwen. Dit gaat niet in één middag gebeuren, we gaan hier een paar bijeenkomsten aan werken.
Tijdens deze eerste bijeenkomst praten we over hoe we het precies gaan aanpakken en stellen we doelen en maken we een plan.
Hopelijk maken we ook een pakket van eisen waaraan wij vinden dat de ideale thuisserver moet voldoen.
We kunnen dan taken verdelen voor de volgende keer. Wie gaat er op zoek naar de beste harddisk(s), Wie wil een repository inrichten op (Github/Gitlab) waarin we alles documenteren, etc.
De volgende bijeenkomst komen we weer bij elkaar en spreken we de stand van zaken door.
Uiteindelijk kunnen we dan echt hardware bestellen en die op een bijeenkomst in elkaar zetten, configureren etc.

Dit uurtje zal dus met name brainstorm en planning zijn.
Je bent natuurlijk ook van harte welkom als je helemaal niet van plan bent om een nieuwe thuis server te kopen maar het wel leuk vindt om jouw kennis met ons te delen.

Onderwerp: E-mailversleuteling: GnuPG basis

Spreker:

André Ockers

Biografie:

Na mijn studie Planologie aan de Faculteit der Beleidswetenschappen van de Katholieke Universiteit Nijmegen heb ik onder andere gewerkt aan het in Gelderland voorkomen van het Y2K-probleem, het mogelijk maken van de televisie-tak van de lokale omroep in Nijmegen en het informeren van blinden en slechtzienden over praktische technologie.

Op 24 december 2009 ben ik overgestapt op GNU/Linux. Ik ontdekte FSFE eerder dan NLLGG en begon te vertalen voor Vrije Software. Ik ben als het even kan te vinden op T-Dose en OpenRheinRuhr, en nu ook bij NLLGG.

In 2016 zijn actieve supporters van Vrije Software, waaronder ik, door Free Software Foundation Europe in c-base uitgeroepen tot FSFE Local Hero.

Ik gebruik GnuPG enkele jaren, heb de FSFE GnuPG-folder naar het Nederlands vertaald en heb een smartcard-lezer bemachtigd.

Het is u inmiddels duidelijk dat ik geen IT'er ben. Er zijn mensen die GnuPG beter kunnen uitleggen. Tot zij zich melden zult u het met mij mogen doen.

Samenvatting sessie:

André gaat inhoudelijk in op het gebruik vna GnuPG.

1. Introductie
2. Geschiedenis van versleuteling
3. Versleutelen met Thunderbird/Icedove en Enigmail
4. Intermezzo: smartcardreaders
5. Versleutelen met KDE KMail en Kleopatra
6. Toekomst van GnuPG
7. Vraag en antwoord