Xubuntu

Xubuntu is afgeleid van Ubuntu en heeft als grafische werkomgeving Gnome vervangen door het lichtere XFCE. Dat betekent dat Xubuntu geschikt is voor oude pc's of = op nieuwere pc's - sneller draait. Xubuntu eist minder van de processor dus je bespaart stroom. XFCE biedt wel wat minder grafische mogelijkheden. Je moet dus soms gebruik maken van de CLI. Verder is een kleinere community betrokken bij Xubuntu zodat het schoonheidsfoutjes kan bevatten, minder stabiel is en je minder ondersteuning kunt vinden. Als je Xubuntu op een pc met minder dan 256 Mb werkgeheugen installeert zullen grote programma's soms toch vastlopen.

Tips

  • Je kunt Xubuntu wel proberen met de live-cd maar gebruik de alternate-cd om het te installeren bij minder dan 256 Mb geheugen.
  • Updaten gaat niet altijd automatisch. Kies bij Synaptic > Voorkeuren, slim bijwerken. Of update handmatig met Synaptic of met:
    sudo aptitude update && sudo aptitude upgrade
  • Type in een terminal xf en druk dan snel tweemaal op de TAB-toets. Je krijgt dan een groot deel van de nuttige XFCE-programma's ter zien. Enkele zoals gdmsetup ontbreken nog.
  • Open bij een oude pc niet teveel grote programma's en open geen nieuwe programma's als je een video bekijkt of een groot programma aan het afsluiten is. Maak met de voorkeursinstellingen van de bestandsmanager (Thunar) en het bureaublad deze zo sober mogelijk (geen of sobere iconen, etc.).
  • Loopt een programma vast, druk dan op Alt+F2, type xkill en ga voorzichtig met de pointer die nu een doodskopje is geworden naar het vastgelopen venster. Klik dan pas om het programma geforceerd af te sluiten.
  • Als dat niet helpt, in een terminal top typen, terwijl de boosdoener zichtbaar is op "k" drukken en PID-nummer invullen (+ENTER); top afsluiten met Ctr+c. Als dat nog niet helpt, probeer dan Ctr+Alt+Backspace.

Links